Skip links

De maand met Maarten: ‘De woningmarkt verandert’

De maand met Maarten: ‘De woningmarkt verandert’

De rente stijgt, er is inflatie en er is een oorlog gaande in Oekraïne. Dat is nogal wat en laat ook op de huizenmarkt zijn sporen na. Hoe verandert de woningmarkt? Ik beantwoord graag jullie vragen.

Hoe zie je de rentestijging terug op de woningmarkt?

Heel simpel, als de rente stijgt dan gaan de maandlasten omhoog en daardoor kunnen mensen in sommige gevallen niet meer de bedragen uitgeven die ze bijvoorbeeld vorig jaar nog wel konden besteden. We hebben al meegemaakt dat mensen hun zoekopdracht met €50.000 tot €100.000 verlaagden omdat zij door de stijgende rente minder uit kunnen geven aan een woning.

Wat is de invloed van de stijgende energieprijzen op de huizenmarkt?

De oorlog en de stijgende energieprijzen laten mensen inzien dat een energiezuinige woning nog niet zo gek is. Eerder stonden we daar misschien minder bij stil, maar je ziet nu dat wanneer je mensen in de portemonnee raakt, ze wel degelijk tot actie gedwongen worden. Zo kijken steeds meer huizenzoekers en huizenbezitters naar energielabels en welke maatregelen ze kunnen treffen om de woning zo energiezuinig mogelijk te maken. De hoge energieprijzen doen mensen ook inzien dat de maandelijkse lasten daardoor stijgen, zeker bij oudere woningen.

Stabiliseert de woningmarkt door de oorlog in Oekraïne?

In de praktijk zien we dat de woningmarkt iets stabiliseert. Sommige woningen worden nog steeds verkocht voor een stuk boven de vraagprijs maar sommige ook niet. Het aantal bezichtigingen per woning zien we ook iets afnemen in Kennemerland. In Amsterdam niet, daar gaat het onverminderd door. Niet alleen bij ons, maar ook van onze collega’s horen we dat er iets is veranderd. Dat vergt soms ook rust en geduld in een veranderende markt.

Hoe kan ik het beste mijn huis verkopen in 2022?

Veranderingen zijn altijd schakelen, maar dat is niet erg. Het is eigenlijk niet normaal dat een woning binnen een week wordt verkocht en dat de prijzen ieder jaar met meer dan 10% stijgen. Dat houdt een keer op. Door de markt van de afgelopen jaren krijg ik vaak de opmerking dat alles maar makkelijk gaat, maar iedereen is gebaat bij een constante markt in plaats van de grote golvende beweging van de afgelopen jaren. Als je je huis in 2022 wilt verkopen, kun je je er misschien makkelijk vanaf maken. Maar dat doen wij niet, wij halen nog steeds alles uit de kast voor het beste resultaat.

Hulp nodig?

Ik hoop in ieder geval dat de oorlog snel stopt. Op de eerste plaats voor alle mensen die nu zonder huis zitten, zodat zij rust vinden en weer een toekomst kunnen opbouwen. Ook zal ik jullie op de hoogte houden van deze verraderlijke en veranderende markt. Wil jij zelf een update van je woonsituatie? Dan staan we natuurlijk altijd paraat om jullie advies op maat te geven.

Wil je een huis kopen of verkopen? Zie je door de bomen het bos niet meer? Of heb je advies nodig over jouw woonwensen? Neem dan contact op met Maarten van Vliet Makelaars.

Deel dit op social media