Skip links

De maand met Maarten

De maand met Maarten: ‘Oudere stellen kapen kleinere gezinswoningen’

biedsystemen-huiskopen

De maand met Maarten: ‘Oudere stellen kapen kleinere gezinswoningen’

Hoewel november vaak wordt gezien als een van de minst leuke maanden van het jaar, was het op de woningmarkt allesbehalve saai. De kranten stonden er afgelopen maand vol mee: ‘Prijzen op de huizenmarkt bereiken recordhoogtes maar het aanbod is schaars.’ In de allereerste maand met Maarten deel ik mijn kijk op deze trend.

vraagprijs-bepalen-2

Het recept voor prijsstijging

Mensen vragen mij regelmatig om een verklaring voor die hoge prijzen. En elke keer moet ik constateren dat de rente historisch laag staat en dat de vraag enorm is, maar het aanbod gering. Dat is hét recept voor prijsstijging. Maar kan iedereen dat dan betalen vraag je je misschien af? Blijkbaar wel want in bijna alle gevallen gaat de koop door en is het bieden zonder voorbehoud van financiering de normaalste zaak van de wereld aan het worden.

woningmarkt blog november

Geld is macht op de markt

Toen ik vorig jaar op een internationale makelaarsbeurs in New York was, leerde ik over een wereldwijde trend: de woningvoorraad komt bij een kleine groep vermogende mensen te liggen. Deze groep koopt steeds meer woningen of appartementen voor de verhuur. En zolang de spaarrente laag blijft en je geld op de bank dus steeds minder waard wordt, zal deze trend nog wel even aanhouden. Als je wilt starten op de woningmarkt heb je dus te maken met flinke concurrentie van vermogensbeheerders.

Vissen in dezelfde vijver

De krapte op de woningmarkt beperkt zich niet alleen tot starters. Ook onder doorstromers en jonge gezinnen is het aanbod schaars en blijven de woningprijzen stijgen. Dit wordt aangejaagd door mensen uit Amsterdam, maar ook door een groep die je misschien niet zo snel verwacht. Relatief oudere mensen waarvan hun kinderen al het huis uit zijn, kiezen steeds vaker voor een kleinere gezinswoning als alternatief voor hun grote woonhuis. Hoewel er onder deze groep vraag is naar luxeappartementen met meerdere slaapkamers en een lekker dakterras is dat in deze regio moeilijk te vinden. Het gevolg is dat zowel jonge gezinnen die een stap vooruit willen maken, als stellen die een stap terug willen doen in dezelfde vijver vissen. En als je je bedenkt dat oudere stellen al langer actief zijn op de woningmarkt, hun hypotheek al (grotendeels) hebben afbetaald of een flinke overwaarde hebben, dan kun je wel uitrekenen welke groep de strijd dikwijls wint.

woningmarkt blog november
woningmarkt blog november

Expertise van de makelaar

Zo blijft het de komende jaren moeilijk om in alle segmenten een leuke woning aan te kopen. Om je hoofd koel te houden in deze hectiek is de expertise van een makelaar erg belangrijk. Ik adviseer gezinnen bijvoorbeeld om een huis ‘op de groei’ te kopen zodat je niet zo snel genoodzaakt bent om te verhuizen. Ouders die hun kinderen een goede start op de woningmarkt willen bieden, raad ik aan om bewust met deze trends om te gaan en te kijken waar ze kunnen helpen. En de politiek in Kennemerland wil ik oproepen om na te denken over de woonbehoeftes in de regio. Voor zowel starters als relatief oudere stellen zijn er meer woningen nodig die passen bij hun levensfase.

Hulp nodig?

Wil je een huis kopen of verkopen? Zie je door de bomen het bos niet meer? Of heb je advies nodig over jouw woonwensen? Neem dan contact op met Maarten.

Deel dit op social media