Skip links

DE MAAND MET MAARTEN

De maand met Maarten: ‘Stabiliseren de huizenprijzen in 2022?’

vraagprijs-bepalen

De maand met Maarten: ‘Stabiliseren de huizenprijzen in 2022?’

Zeg Maarten… ‘Hoe denk jij over de markt? Wat gaat de rente doen? Blijven de huizenprijzen stijgen? Hoe denk je over de inflatie?’ Dit soort vragen krijg ik steeds vaker. En als ik in mijn kristallen bol kijk, dan voorspel ik dat…

vraagprijs-bepalen-2

Onrust in de wereld

Alle gekheid op een stokje, er is veel gaande in de wereld. In Oekraïne is er bijvoorbeeld onrust en in Amerika wordt de rente al verhoogd. In Europa en Nederland lijkt dat pas eind van het jaar te gebeuren. Inflatie is wel iets om rekening mee te houden, want geld wordt minder waard. Je kan dan beter een asset hebben die daar tegen bestand is. Dat kan een woning zijn, maar die waarden (en huizenprijzen) zijn de afgelopen jaren enorm gestegen.

Stabilisatie van de huizenprijzen?

Tot nu toe merken wij daar op de huizenmarkt nog weinig van. Het aantal bezichtigingen is over het algemeen enorm. Dit komt onder andere omdat er niet zoveel woningen te koop zijn. Ook is er een grote groep mensen die de overwaarde op de huidige woning wil verzilveren en wil profiteren van de lage hypotheekrente. Wij zien dan ook dat we er bovenop moeten zitten om onze aankoopcliënten de dienstverlening te bieden die zij mogen verwachten. Als de rente – wellicht eind van het jaar – stijgt, verwachten wij dat er meer rust komt op de markt en dat de prijzen zullen stabiliseren.

maarten van vliet makelaars
biedsystemen - huizenprijzen

Beleggen wordt moeilijker

Voor beleggers wordt het steeds moeilijker gemaakt om woningen te kopen als belegging. Een hogere overdrachtsbelasting en steeds meer regulering vanuit gemeentes maken het minder interessant om beleggingen rendabel aan te schaffen. Dit is een positieve ontwikkeling voor starters, aangezien die het moeilijk hebben om voor deze huizenprijzen een start te maken op de woningmarkt. Mijn mening is wel, dat dit veel te laat is en meer een doekje voor het bloeden.

Proactief beleid

Vanuit gemeentes wordt er onvoldoende nagedacht over de woningvoorraad en de behoefte van de bewoners. Op de markt is er een groot tekort aan starterswoningen, maar ook aan luxe en ruime appartementen voor ouderen. Dit remt de doorstroming. Het zou de gemeente sieren om daar eens serieus en zonder politiek belang naar te kijken en een proactief beleid te voeren.

maarten van vliet makelaars - huizenprijzen

Hulp nodig?

Wij blijven positief gestemd en gaan door met waar we mee bezig zijn, in Kennemerland en ook steeds meer in Amsterdam.

Wil je een huis kopen of verkopen? Zie je door de bomen het bos niet meer? Of heb je advies nodig over jouw woonwensen? Neem dan contact op met Maarten van Vliet Makelaars.

Deel dit op social media