Skip links

DE MAAND MET MAARTEN

De maand met Maarten: ‘Terugblikken en vooruitkijken op de woningmarkt’

‘Een nieuwe realiteit’

Het eind van het jaar nadert en zo is het ook voor ons een tijd van terugblikken en vooruitkijken. Omdat we met jullie al onze avonturen beleven, wil ik jullie meenemen in de ontwikkelingen van 2022 en vast een blik werpen op 2023.

maarten van vliet makelaars - huizenprijzen

De woningmarkt in 2022 in vogelvlucht

Het was voor iedereen een bijzonder jaar, waarbij de wereld weer op z’n kop stond. Een oorlog, hoge energieprijzen, stijgende hypotheekrentes en dalende beurzen. En dat had ook impact op onze cliënten en onze dienstverlening. Voorgaande jaren kon het niet op. De hypotheekrente daalde naar historisch lage percentages en daardoor stegen de huizenprijzen naar ongekende hoogte. De politiek gaf makelaars de schuld, omdat biedsystemen deze prijsontwikkelingen zouden veroorzaken. Hoewel de schuld in mijn ogen niet bij ons ligt, heeft dit er wel toe geleid dat we vanaf 1 januari 2023 onze biedingen moeten registeren zodat een koper of bieder achteraf inzicht krijgt in het biedproces. Geheel geanonimiseerd, dus als je het mij vraagt word je daar niet veel wijzer van, maar gaat het ons vooral meer werk kosten. Een andere ontwikkeling is dat er nog steeds te weinig woningen worden bijgebouwd. Deels door de stikstof problematiek, maar ook doordat gemeentes niet meer mee willen denken met kleinere ontwikkelaars. Alleen grote projectontwikkelaars krijgen de vrijheid om woningen te realiseren en we zien steeds meer dat kleinere ontwikkelaars en beleggers door de politiek op het strafbankje worden gezet. Kortom, in tegenstelling tot de ongekende hoogte van voorgaande jaren, zijn we nu in een overgansfase beland waarbij verschillende partijen moeten wennen aan een nieuwe realiteit.

De invloed van de veranderende woningmarkt

Tot aan de zomervakantie hebben we veel woningen succesvol verkocht. En woningen die in het najaar in de verkoop zouden komen, hebben wij bewust eerder in de verkoop gezet. Dit bleek strategisch gezien een goede zet, want ook wij merken dat de markt na de zomer meer gestagneerd is en dat we in een nieuwe fase terecht zijn gekomen. Er worden minder woningen verkocht en er kan weer onderhandeld worden. Voor ons leuk om onze kennis in te zetten, maar voor cliënten is het even wennen. Vragen als: ‘Waarom is mijn huis nog niet verkocht?’ en ‘Waarom duurt het zo lang?’ krijgen we nu vaker. Gelukkig is er geen reden tot paniek, zeker als je nog geen nieuwe woning hebt gekocht. Wanneer je al wel een nieuwe woning hebt verkocht, dan is de stress begrijpelijk. We komen van een markt waarbij eerst kopen en daarna verkopen heel normaal was, maar nu is het devies ‘Eerst verkopen en daarna iets nieuws kopen’. Dus geen paniek maar omschakelen en wennen aan de nieuwe realiteit. Aan kant van de kopers merken we juist dat er weer meer te kiezen is, een gezonde ontwikkeling. We zien dat kopers ook meer geïnteresseerd zijn in energie labels en de energielasten. Terecht, omdat deze hard gestegen zijn. Ook zien we dat veel mensen massaal aan het verduurzamen zijn om onze planeet wat groener te maken, maar vooral de maandlasten omlaag te brengen.

biedsystemen-huiskopen

Moet ik wel mijn huis verkopen in 2023?

Door de veranderende woningmarkt vragen mensen zich af of ze er nog wel goed aan doen om hun huis te verkopen in 2023. Hoewel de rente wel hoger is dan voorheen, staan de rente nog relatief laag en zullen we een verschuiving zien van de rente lang vastzetten naar kortere rentevaste periodes. Wij verwachten dat de huizenprijzen zullen normaliseren, maar niet enorm dalen. De DNB verwacht 6% in 2 jaar, dus als je nu slim onderhandelt zou je best een stap kunnen zetten. Voor starters zal het daardoor iets makkelijker worden om een woning te bemachtigen, omdat beleggers steeds meer buitenspel worden gezet. En huren is ineens duurder dan kopen omdat de maandlasten relatief hoog zijn als gevolg van de hogere rentes. Voor doorstromers en gezinnen die zich voor langere tijd ergens willen settelen in een woning met voldoende slaapkamers is het ook goed om toch die stap te zetten en op zoek te gaan. Wij verwachten namelijk niet dat de huizenprijzen en rentes zo laag worden als ze waren. Je geniet langer van je gezinshuis en niemand weet wat de huizenprijzen en rentes in de toekomst gaan doen. Voor senioren die nog in een groot en verouderd huis wonen is het nu wellicht een goede tijd om na te denken over een appartement. Deze doelgroep woont vaak in een energie-onzuinige woning waar niet alle vertrekken gebruikt worden. Deze woningen vragen om een verduurzamingsslag en wellicht een nieuw gezin.

Wat kun je van ons verwachten in 2023?

Ons kantoor is gegroeid en weer een stukje volwassener geworden. Met z’n allen hebben we de processen strakker neergezet om onze cliënten een nog vloeiendere ver- of aankoopervaring te bieden. Onze marketing acties met film worden nog steeds goed ontvangen en we krijgen meer herkenbaarheid in Kennemerland, Amsterdam en daarbuiten. Jacqueline, die ons eerste aanspreekpunt is, zorgt dat alles vloeiend verloopt. Ingrid, beweegt zich als een vis in het water in Kennemerland, gepokt en gemazeld met ervaring en goed advies. Cathelijne, die onze brug naar Amsterdam is. Onze vliegende keep Joris, die vanuit het vliegtuig nog tijd heeft om ons te ondersteunen. En ons nieuwe talent Valentine: opgegroeid in de buurt en al helemaal thuis in ons team. Nu in de binnendienst, maar klaar om opgeleid te worden tot makelaar en jullie ook ‘buiten’ te ontmoeten. Wij hebben met elkaar heel veel zin in 2023 en blijven ons digitaal inzetten om jullie zoveel mogelijk te informeren over de markt en de buurten waar wij opereren. De deur staat altijd open voor een kop koffie en een oriënterend gesprek als je op zoek bent naar informatie. Ook in 2023 zien we jullie graag bij onze jaarlijkse Haringparty en misschien wel een Padeltoernooi! En, met een schuin oog kijken we ook naar uitbreiding van ons team. Dus, kennen jullie nog een makelaar in Amsterdam, ’t Gooi of Wassenaar van wie je denkt dat hij of zij een mooie aanvulling op ons team is, laat het ons weten. Fijne feestdagen en tot snel in 2023!

Hulp nodig?

Wil je een huis kopen of verkopen? Onze specialisten in Kennemerland en ook in Amsterdam staan klaar om een leuke woning te zoeken, succesvol te verkopen of een waarde af te geven, door middel van een taxatierapport. Dus kennen jullie iemand met plannen, of overwegen jullie zelf te verhuizen, schroom niet ons te bellen. Een gesprek is altijd mogelijk! Wij blijven onze persoonlijke benadering, kennis en gevoel voor marketing inzetten om zoveel mogelijk mensen te begeleiden naar een nieuwe toekomst.

#FindYourFuture, ook in 2023.

Deel dit op social media